Klanten beoordelen ons met een 9+
4.5/5

Zonnepanelen kopen in 2023? Dit is wat u moet weten!

2023 werd ingeluid met kreten vanuit de tweede kamer, waarbij het vroegtijdig afschaffen van de salderingsregeling duidelijk naar voren werd gehaald. Met als gevolg dat er onduidelijkheid is ontstaan bij particulieren op het gebied van zonnepanelen en de aanschaf hiervan. Vragen als: ‘is het dan nog wel voordelig om zonnepanelen aan te schaffen op financieel gebied?’ komen dan in het plaatje. In deze blog leert u alles wat u moet weten over het aanschaffen van zonnepanelen in 2023.

Salderen in 2023?

De salderingsregeling; een woord wat anno nu niet meer uit de volksmond te krijgen is. Wat is de salderingsregeling ook alweer precies en hoe werkt het? Salderen werkt zo: wanneer u stroom opwekt door middel van uw zonnepanelen, dan wordt de opgewekte stroom via het elektriciteitsnet naar de energieleverancier gestuurd, oftewel: terugleveren. Al de opgewekte stroom die u teruglevert aan de energieleverancier wordt op jaarbasis verrekend met wat u verbruikt via het elektriciteitsnet. Alleen over wat u op jaarbasis heeft verbruikt minus wat u heeft opgewekt, oftewel uw netto verbruik, betaald u de verbruikskosten, energiebelasting en BTW.

Tot op heden is het mogelijk om gebruik te maken van de salderingsregeling. Hoewel het originele plan was dat de salderingsregeling vanaf 2023 afgebouwd zou worden, heeft het kabinet de huidige salderingsregeling verlengd tot 2025. De salderingsregeling werd gebruikt als een nuttig instrument om investeringen in zonnepanelen te bevorderen, echter doordat het investeren in zonnepanelen ook zonder salderingsregeling snel loont, is deze extra stimuleringsregeling niet meer nodig volgens de overheid.

Aangepaste BTW regeling sinds 2023

Vanaf 1 januari 2023 is de BTW op de zonnepanelen afgeschaft. Dus in plaats van dat u 21% zou betalen, betaald u nu geen BTW, zo hoeft u zelf geen BTW terug te vragen bij de belastingdienst. Let er wel op dat deze regeling alleen geld wanneer de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Dus wanneer u de gehele zonne-installatie aanschaft zonder dat ze voor u worden geïnstalleerd, zal de installatie nog steeds inclusief 21% BTW aan u verkocht worden.

De voordelen van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen ontleent zich vele voordelen. Daarbij is zonne-energie de laatste jaren razend populair geworden. Mede doordat de aanschaf drastisch omlaag is gegaan terwijl de opbrengst per paneel omhoog is gegaan. Daarbij komt nog eens dat vorig jaar het meest aantal zonuren ooit is gemeten, aldus zonlicht raakt nooit op. Hieronder nog een aantal andere voordelen die belangrijk zijn om mee te nemen in uw overweging.

  • Zonnepanelen zijn goed voor uw portemonnee
  • Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat
  • U maakt gebruik van het 0% BTW tarief
  • Uw woning wordt direct meer waard

Is zonnepanelen aanschaffen in 2023 het nog waard?

Zonnepanelen aanschaffen is naast alle extra’tjes nog steeds super waardevol in 2023. Zie het zo, met zonnepanelen draagt u zowel bij aan het vergroenen van het klimaat en zult u aan het eind van het jaar nog steeds een lagere energierekening hebben. Extra’tjes als salderen en een nultarief zijn zoals wordt gezegd ‘extra’tjes’ op de al waardevolle karakteristieken van zonnepanelen. Oftewel, het loont zich in 2023 zonder twijfel om zonnepanelen aan te schaffen op zowel financieel als milieubewust gebied.

LEES MEER

Uw offerte aanvraag

U heeft nu succesvol een offerte aanvraag ingediend. Nadat deze bij ons is binnen gekomen beginnen we direct met het scannen van uw locatie.

Adviesgesprek

Na uw offerte aanvraag kunt u een belletje verwachten van ons, om daarin uw wensen en verwachtingen in kaart te brengen.

Offerte op maat

Nu uw wensen en verwachtingen in kaart zijn gebracht zullen we op basis van het adviesgesprek een offerte op maat uitbrengen.

Technische schouw

Bent u er uitgekomen met ons en heeft u akkoord gegeven op onze offerte, dan zullen we direct een schouw datum met u afspreken. Hierbij zal een van onze adviseurs langskomen om de locatie te controleren.

dag van installatie

Het is eindelijk zo ver. Vandaag installeren wij uw duurzame oplossing. Begin direct met besparen!