Klanten beoordelen ons met een 9+
4.5/5

De BTW voor zonnepanelen is afgeschaft, kan ik dan nu zonnepanelen kopen zonder BTW?

Sinds 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen volledig weggevallen, echter zijn er nog wel een aantal haakjes en oogjes aan deze regeling. Het gebeurt vast nog wel eens dat u op het internet kijkt en ziet dat u dezelfde zonnepanelen op het internet kunt kopen voor een lagere prijs exclusief BTW. Echter in werkelijkheid is het allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. In deze blog leest u wanneer u gebruik kunt maken van het nultarief op zonnepanelen.

Voorwaarden BTW-nultarief voor zonnepanelen

Ik wil zonnepanelen aanschaffen. Hoe ziet deze regeling er nou precies uit en kan ik er gebruik van maken? Met het overzicht van hieronder kunt u opmaken of het BTW-nultarief toepasbaar is op uw situatie:

  • Deze regeling is voor alle particulieren die zonnepanelen willen aanschaffen
  • Het BTW-nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur
  • Dit nultarief heeft enkel betrekking tot zonnepanelen die elektriciteit opwekken uit zonlicht. Producten als zonnedakpannen, fotovoltaïsche warmtepompen en zonneboilers tellen niet mee

Wanneer kan ik geen gebruik maken van dit nultarief

Het klinkt super simpel. U betaalt geen BTW over de aanschaf van de zonnepanelen. Echter blijkt het in werkelijkheid iets genuanceerder. Het is namelijk zo dat wanneer u zelf via internet op een website 10 zonnepanelen aanschaft, u gewoon de BTW moet betalen. De enige manier waarop u gebruikt kunt maken van het nultarief is wanneer u een volledige installatie aanschaft inclusief montage bij een leverancier. Bijvoorbeeld bij ons. Wanneer u een installatie bij ons aanschaft, dan krijgt u netjes een factuur met 0% BTW. Wij nemen het op ons om de BTW af te dragen bij de belastingdienst.

Vanwaar de keuze om het BTW-nultarief in te stellen?

Dit is een bewuste keuze geweest vanuit de overheid om er voor te zorgen dat de energie-transitie in Nederland gestimuleerd wordt. Doordat u nu niet meer zelf de moeite hoeft te doen om BTW terug te vragen bij de belastingdienst, is dat al een extra last van de schouders van de particulier. Ten tweede, doordat elke eigenaar van een zonnepaneel-installatie werd beschouwd als een mini energieleverancier, kreeg de belastingdienst flink wat werk te verduren om deze teruggaven te verwerken. Waardoor dossiers zich opstapelden en deze laattijdig opgepakt werden. Daarbij kwam ook nog eens dat particulieren die zonnepanelen kochten te maken kregen met verschillende BTW-verplichtingen. Nu particulieren zonnepanelen BTW-vrij kunnen aanschaffen hoeven ze zich niet langer te melden bij de belastingdienst, met als gevolg: minder drukte bij de belastingdienst.

Waarom is het de juiste keuze om nu zonnepanelen aan te schaffen?

Twijfelt u nog steeds of het nu wel de juiste tijd is om zonnepanelen aan te schaffen? Weet u niet zeker of het wel rendabel is voor u en of het u wel genoeg oplevert? Hieronder leest u waarom het nu juist wel de perfecte tijd is om zonnepanelen aan te schaffen:

  • Doordat u zelf direct stroom opwekt, hoeft u minder stroom van het elektriciteitsnet af te nemen. Wat betekent dat uw stroomrekening aan het eind van het jaar aanzienlijk lager is
  • De energieprijzen zijn weer aan het stijgen. Wekt u zelf stroom op, dan bent u minder afhankelijk van uw stroomleverancier
  • Dalende aanschafkosten. Doordat er aanzienlijk meer spelers op de markt zijn gekomen met steeds betere producten wordt het aanbod groter, waardoor de aanschafkosten dalen

Bent u nog opzoek naar de geschikte partij voor zonnepanelen en/of andere duurzame oplossingen? Dan bent u bij UpEnergie aan het juiste adres. Wij werken al ruim 5 jaar aan de stimulatie van de energie-transitie en het vergroenen van uw omgeving. Vraag hier direct een offerte aan!

LEES MEER

Uw offerte aanvraag

U heeft nu succesvol een offerte aanvraag ingediend. Nadat deze bij ons is binnen gekomen beginnen we direct met het scannen van uw locatie.

Adviesgesprek

Na uw offerte aanvraag kunt u een belletje verwachten van ons, om daarin uw wensen en verwachtingen in kaart te brengen.

Offerte op maat

Nu uw wensen en verwachtingen in kaart zijn gebracht zullen we op basis van het adviesgesprek een offerte op maat uitbrengen.

Technische schouw

Bent u er uitgekomen met ons en heeft u akkoord gegeven op onze offerte, dan zullen we direct een schouw datum met u afspreken. Hierbij zal een van onze adviseurs langskomen om de locatie te controleren.

dag van installatie

Het is eindelijk zo ver. Vandaag installeren wij uw duurzame oplossing. Begin direct met besparen!