Klanten beoordelen ons met een 9+
4.5/5

Is de thuisbatterij een gunstige investering?

Doordat de overheid van mening is dat zonnepanelen op zichzelf al een gunstige investering zijn, hebben ze besloten om de salderingsregeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen. Als zonnepanelen zonder salderingsregeling al gunstig zijn, is een thuisbatterij dan ook een gunstige investering zonder een bepaalde regeling en/of subsidie? In deze blog leest u meer over de thuisbatterij en komt u erachter of het gunstig is om een thuisbatterij aan te schaffen anno 2023.

Wat is een thuisbatterij?

De naam slaat de kop al op de spijker. Een thuisbatterij is een batterij maar dan voor thuis. Deze batterij slaat net zoals een andere batterij stroom op. Echter wordt deze batterij gevuld met opgewekte stroom van uw zonnepanelen. Met een thuisbatterij wordt het productieoverschot van uw zonnepanelen opgeslagen. Dus wekt u meer op dan dat u die dag verbruikt, dan wordt het overige opgewekte stroom netjes opgeslagen in de thuisbatterij. En op momenten waarop uw zonnepanelen te weinig opwekken wordt de opgeslagen stroom uit uw batterij gebruikt. Deze batterijen komen net zoals zonnepanelen, in verschillende merken, maten en dus ook aanschafprijzen.

De voordelen van een thuisbatterij

Het hebben van een thuisbatterij kent vele voordelen. Ligt uw dak vol met zonnepanelen, waarna u het het stroom direct wordt opgeslagen in uw batterij. Dan wordt u als het ware een kleine zonnefabriek. Deze gedachte is aantrekkelijk, vooral omdat dan op dagen waarop weinig wordt opgewekt, u altijd gebruik kunt maken van uw opgewekte stroom. Zonder dat u het afneemt van uw leverancier. De voordelen van een thuisbatterij zijn:

  • U slaat uw eigen zonne-energie op voor later gebruik
  • U laadt uw thuisbatterij op tijdens de daluren en verbruikt deze vervolgens in de normaaluren
  • Een thuisbatterij kan functioneren als noodstroomvoorziening
  • Maakt u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, omdat u deels zelfvoorzienend bent

Wat is het verschil per thuisbatterij

Naast dat er verschil is in merk, is er ook verschil in de specificaties en het uiterlijk van de batterij. Waarbij merken als Enphase alleen functioneren met omvormers van Enphase, werken bijvoorbeeld Huawei batterijen weer wel met verschillende soorten omvormers. Het is allemaal merk afhankelijk en de compatibileitsmogelijkheden van de batterij. Dus bent u in het bezit van een mooi stel zonnepanelen, maar weet u niet welke batterij het beste past bij uw situatie, neem dan contact op met een van onze adviseurs om advies te krijgen voor uw situatie.

Is een thuisbatterij gunstig in 2023

Op dit moment lijkt de thuisbatterij redelijk ongunstig. Dit komt voornamelijk doordat de aanschafkosten nog hoog zijn en op dit moment de salderingsregeling voor zonnepanelen nog van kracht is. Echter zijn er een aantal factoren die er voor zorgen dat de terugverdientijd van de thuisbatterij verkort gaat worden, factoren als:

  • Stijgende energietarieven en het instellen van variabele energietarieven
  • Afschaffen van de salderingsregeling
  • Dalende prijzen van de thuisbatterij

De thuisbatterij heeft verleden jaar al een aardige opmars gemaakt in ons buurland België. Doordat ze daar al eerder zijn begonnen aan het toekennen van subsidies bij de aanschaf van de thuisbatterij. In 2022 waren er zo’n 20.000 aanvragen en ze verwachten dat het er in 2023 zo’n 30.000 nieuwe bijkomen. Hier in Nederland wordt verwacht dat de overheid ook subsidies gaat toekennen wanneer de salderingsregeling niet meer van kracht is. Wanneer dit gebeurd zal de aanschaf van een thuisbatterij vele malen gunstiger worden. Gunstiger dan nu in iedergeval.

LEES MEER

Uw offerte aanvraag

U heeft nu succesvol een offerte aanvraag ingediend. Nadat deze bij ons is binnen gekomen beginnen we direct met het scannen van uw locatie.

Adviesgesprek

Na uw offerte aanvraag kunt u een belletje verwachten van ons, om daarin uw wensen en verwachtingen in kaart te brengen.

Offerte op maat

Nu uw wensen en verwachtingen in kaart zijn gebracht zullen we op basis van het adviesgesprek een offerte op maat uitbrengen.

Technische schouw

Bent u er uitgekomen met ons en heeft u akkoord gegeven op onze offerte, dan zullen we direct een schouw datum met u afspreken. Hierbij zal een van onze adviseurs langskomen om de locatie te controleren.

dag van installatie

Het is eindelijk zo ver. Vandaag installeren wij uw duurzame oplossing. Begin direct met besparen!